Naši lektoři

Ilona Bansal

 

Co byste chtěla, aby o Vás hosté věděli?
Nejsem si jistá, jestli na mě je něco takového, aby to pro ostatní bylo zajímavé. Jsem prostě česká žena s indickou duší, zamilovaná do Inda a Indie obecně, která si svoji vášeň k Indii sdílí s ostatními pomocí indických jídel. Pokud se mi podaří díky kurzu vaření, aby si i ostatní zamilovali tuto barevnou, voňavou, chuťově výraznou a lahodnou kuchyni, splní se mi jeden z mnoha mých snů.

Jak dlouho se věnujete indické kuchyni?
Mé první pokusy o vaření indických jídel proběhly zhruba před šesti lety, kdy jsem se seznámila se svým indickým manželem. Začátky nebyly moc slavné, moje jídla byla akorát hodně pálivá. Zpětně můžu říct, že teprve zhruba po roce intenzivního zkoušení, objevování a vaření, má jídla začala chutnat „indicky“. Od té doby jsem se v přípravě jídel posunula o hodně dál, a to až tak, že nejen vařím, vymýšlím vlastní recepty, ale připravuji si sama i všechny kořenící směsi, chilli pasty nebo přečištěné máslo Ghee.

Co Vás na tom baví?
Vaření indických jídel je trochu jako alchymie, přidáním špetky koření nebo změnou kořenící směsi můžete docílit úplně jiných chutí a celé jídlo posunout o hodně výš. Vaření každého jednoho jídla je proto úžasným zážitkem. Nejvíce mě baví vytváření mých vlastních receptů, kdy můžu zkoušet nové kombinace chutí a surovin.

Jaké byly začátky? 
Příšerné! Nebudu lhát, první pokusy byly opravdu nepovedené. Věděla jsem, jak má jídlo chutnat, ale netušila jsem, jak toho dosáhnout, přestože jsem postupovala podle receptů. Nevzdala jsem to a zkoušela pořád dál a dál. Zlom přišel ve chvíli, kdy jsem se přestala držet receptů a snažila jsem se napodobit chuť jídla. Teprve tehdy se mi začalo dařit a já pochopila například to, že rajče vypěstované u nás nikdy nemůže mít chuť rajčete dozrálého pod žhavým indickým sluncem a že pokud ho přidám do jídla, nedodá mu tu správnou intenzivní chuť.

Co Vás stále dokáže na indické kuchyni překvapit?
Indie je velká země a v každém z jejích států mají své speciality a recepty, proto neustále narážím na nějaké novinky a zvláštnosti. Prozatím mým největším překvapením, a dá se říct i šokem, bylo, když mi můj muž připravil, na osvěžení, talíř krájeného ovoce a těsně před podáváním ho osolil! Indové ovoce totiž solí... Zkuste to a budete překvapeni, jak sůl změní chuť ovoce a jak výborně to vlastně chutná. Já si od té doby třeba nedokážu představit jablko bez dochucení černou solí.

Co je pro Vás výzvou v souvislosti s indickou kuchyní?
Výzvy mám před sebou dvě: už dlouho se mi nedaří připravit lahodné jídlo z okurky „karela“ – karela je extrémně hořká zelenina, která je ale velmi zdravá. Přestože jsem vyzkoušela mnoho jejích úprav, ještě s žádným z receptů jsem nebyla spokojená a má jídla byla hořká tak, že se dala jen stěží pozřít. Já se ale nevzdávám, a i když ani mnoho Indů karelu, kvůli její hořkosti, nejí, já nějaký lahodný recept určitě vytvořím. Až se mi to podaří, pochlubím se na blogu.

V Indii má jídlo úkol nejen zasytit, ale i přispívat k dobré zdravotní kondici nebo dokonce i léčit. Poslední dobou mě velmi láká vaření podle ájurvédských zásad, kde každá surovina přidaná do jídla má svůj důvod a určité kombinace surovin a koření dělají z jídla „lék“. A to je moje další, tentokrát velmi dlouhodobá a náročná výzva – proniknout do tajů ájurvédského vaření, a to půjde nejlépe přímo v Indii… To už příliš předbíhám a prozrazuji tajné plány :-)

Kde a od koho se inspirujete?
Dneska je na internetu, youtube a dalších sociálních sítích nepřeberné množství inspirace. Mimo to jsem vášnivou sběratelkou indických kuchařek, kterých mám doma aktuálně něco přes čtyřicet. Nejraději se ale inspiruji přímo od našich indických známých. Vždy, když jdeme s manželem navštívit nějaké naše indické známé, můžete si být jistí, že po chvíli mizím i s hostitelkou do kuchyně a tahám z ní její rodinné recepty. No a dalším velkým motivátorem ve zkoušení nových receptů je i můj muž, který rád vzpomíná na jídla z dětství, která mu připravovala maminka. Jeho výzvě v podobě otázky pronesené se šibalským úsměvem „…a to bys dokázala uvařit“? nemůžu odolat a už zkouším uvařit jídlo podle jeho přání.

Co ráda sama jíte?
Dříve jsem byla zapřisáhlý masožravec, od té doby, co vařím indická jídla, čím dál více inklinuji k vegetariánským jídlům. Mám moc ráda zeleninová jídla, která mají i tu výhodu, že nepotřebují ani moc dlouhý čas na přípravu. Mými favority jsou například brambory s květákem „aloo gobi“ nebo mrkví „aloo gajar“ a moc ráda mám i jídla z okry, která u nás není moc obvyklá, ale dá se koupit v asijských obchodech. Také jsem si oblíbila luštěniny, které se dají připravovat na mnoho různých způsobů a výsledkem jsou vždy lahodná krémová curry.

Co ráda děláte, když zrovna nevaříte?
U mě se vlastně ve volném čase vše hodně točí kolem jídla, pokud tedy zrovna nevařím, tak jídlo alespoň fotím nebo píšu recepty. Díky mému zaměstnání jsem hodně na cestách, takže pokud už mám volný čas, ráda ho trávím s rodinou a kamarády, prostě hlavně pohoda & chill.

Co zajímavého nám prozradíte o indické kuchyni?
Indická kuchyně je velmi barevná, výrazná a rozmanitá, stejně tak jako Indie celá. Každý stát má svá specifická jídla, dokonce i každá rodina má své „zaručeně pravé“ recepty. Proto, když se setkáte s několika různými recepty na to stejné jídlo, o kterých budou autoři tvrdit, že právě ty jejich jsou ty „autentické“, vůbec se tomu nedivte, vyzkoušejte je a vyberte si ten, který vám vyhovuje nejlépe.
Panují také mýty o tom, že všechna indická jídla se vaří mnoho hodin a jsou náročná na přípravu. To je pravda jen částečně, dlouhé hodiny se vaří jídla z luštěnin nebo některá masová jídla. Jinak je ale příprava indických jídel časově nenáročná.

 

Další kurzy lektora

Vyberte lektora:

Nenašli jste pro vás vhodný kurz? Napište nám.

INDIE NA TALÍŘI - BUTTER CHICKEN 24.1.2025
pátek 16:30
INDIE NA TALÍŘI - BUTTER CHICKEN Lektor:
Ilona Bansal
Volný Detail kurzu Objednat kurz
INDIE NA TALÍŘI - LAMB VINDALOO 28.3.2025
pátek 16:30
INDIE NA TALÍŘI - LAMB VINDALOO Lektor:
Ilona Bansal
Volný Detail kurzu Objednat kurz

Kontakt


Kuliner - škola vaření
Provozovatel Jan Rimpler
Bohunická cesta 727/15
664 48 Moravany


T: +420 734 620 220
E: info@kulinerplus.cz
www.kulinerplus.cz


IČ 64474798
DIČ CZ7406143800

Přemýšlíte, jak se k nám dostanete?
Pokud chcete přijet autem, zaparkujete přímo u naší školy vaření. Využít můžete i MHD autobusovou linku č. 51 nebo 501 - zastávka Moravany, Bohunická cesta, odkud k nám dojdete pěšky. Zastávka se nachází 10 minut od areálu.

Partneři:

Magnum homeBiggreeneggvíno prokeškptradingdortjakvino


Sociální sítě
Created by Shot Creative