KRÁLOVSKÉ STEAKY - Tomahawk, Hanger, T-bone

Datum: 4.9.2018, 16:30 - 21:00
Lektor: Jan Rimpler

Počet osob:

Připravit královský steak je umění a dovést ho k dokonalosti v kombinaci s přílohami, omáčkami a dipy stejně tak. Hledáte kulinářský zážitek, kde je kvalitní maso v každém chodu surovinou číslo jedna? Pak je tento kurz šitý na míru přímo vám. Rozpálíme pánev i gril. Ochutnáme steak v klasické úpravě, zauzený i připravený technikou sous vide. A navíc se naučíme i domácí burger!

V čem se zdokonalíme?
- naučíme se rozpoznat vyzrálost a křehkost hovězího masa na nejvyšší kulinářské úrovni
- připravíme si tři druhy královských hovězích steaků - Tomahawk, Hanger, T-bone; a doporučíme i další steakové partie a jejich vhodnou úpravu
- ochutnáme nízký roštěnec připravený pomalou úpravou masa vcelku
- prozradíme si tip na rychlou domácí majonézu v různých obměnách
- povíme si, jak na domácí pečivo, které hravě zvládnete – cibulová bageta, burger houska, rozmarýnový chléb
- namícháme si vhodný poměr hovězího masa, díky kterému docílíme šťavnatého burgeru
- naložíme si domácí zeleninu do skleničky
- Tomahawk a T-bone jsou steaky, které pochází z plemene Limousine – zajímavé je u něj to, že má více steakových partií než běžný skot
- Tomahawk je cca kilový steak z vysokého roštěnce s kostí a výrazným tukovým mramorováním; tuk je nositelem chuti, a proto tento steak chutná tak božsky
- vysvětlíme si rozdíl mezi mokrým a suchým zráním
- připravíme si netradiční přílohu – karotku se šalvějovou omáčkou, v níž je základem demi glace
- předvedeme si, jak si krátce zaudit maso na grilu i na pánvi
- ochutnáme zauzený Hanger steak připravený na dva způsoby – klasicky na pánvi i moderní metodou sous-vide
- o T-bone steaku se říká, že je králem hovězích steaků, je to přirozeně kořeněné hovězí maso výrazné chuti
- popovídáme si o přepuštěném másle, proč si ho vyrobit předem a jak je lze v kuchyni ještě využít
- na závěr pro vás máme tip na jednoduchý a lehký dezert po grilování – sezónní ovoce v Bourbonu, doma je můžete vyzkoušet i v jiné alkoholové variaci

 

Menu:

  • amuse bouche: pomalu pečený roastbeef z nízkého roštěnce, domácí cibulová bageta, laktonéza z červené řepy s wasabi
  • double cheeseburger z vyzrálého hovězího masa s cheddarem a nakládanou zeleninou, limetkový dip a domácí BBQ omáčka (pánev)
  • Tomahawk steak z vysokého roštěnce s kostí na grilu, karamelizovaná baby karotka s ořechy a balsamico redukcí, šalvějová omáčka (gril)
  • zauzený Hanger steak, omáčka z černého piva a pečených rajčat, domácí rozmarýnový chléb (pánev + gril)
  • T-bone steak – král hovězích steaků z vyzrálého hovězího masa na přepuštěném bylinkovém másle, ragú z čerstvých hřibů a fava fazolí (gril)
  • flambované kořeněné sezónní ovoce v Bourbonu, šlehaná smetana s vanilkou a mátou

 

Domů k telce jako dárek jeden pivní speciálek :-)

Na kurzu budeme grilovat na unikátních grilech Big Green Egg.