Kuchyně M. D. Rettigové

Datum: 1.2.2018, 16:30 - 20:30
Lektor: Jan Rimpler

Počet osob:

Krásných 233 let uplyne 31. ledna 2018 od narození Magdaleny Dobromily Rettigové. Zanechala pro nás poklady - recepty vydané ve svých domácích kuchařkách, které byly ve své době velmi nadčasové a žádané. Používala surovin k dostání v malých městech a na vesnicích a jako zkušená hospodyně radila mladším děvčatům v péči o domácnost.

 

M. D. Rettigová říkávala: „Rozličně připravená potrava s chutí se zažije a k duhu jde a vám domácí spokojenosti i život déle zachová.“

 

Volili jsme věci takové, které se mezi lahůdky počítají, protože se při vaření v zdokonalování pokračuje, a i tedy zde móda leccos nového požaduje.

 

Předepsané věci připravování jídel:
- k hovězímu masu se dává, aby polívka chutnější byla, rozličná zelenina, totiž celer, petružel, pór, cibule a rozličné bylinky
- opatrná kuchařka musí hledět každý kouštínek na vývar užitečně použít, a zvláště o to se snažit, aby byla dobrá polívka, neb z dobré polívky se obyčejně na celý oběd soudívá
- na knedlíčky v dobrém mléku namočíme žemličky, dohromady s račím masem a ostatním promícháme a zavaříme
- předně dle možnosti se vyhýbáme vaření telecího masa, neb vždy chutnější jest, když se dusí nebo peče
- zavité telecí řízky se dají na kuthánek, nakrájejí se čerstvé smrže, zelenina a vše se nechá vysmahnout; z výpeku a zeleniny omáčku dohotovíme
- několik zemčat necháme vařit, přidáme čtyři loty másla a šnitlink
- oškrabeme, přemejeme štiku, osolíme a v nízké teplotě ve vodě s vínem a kořením uvaříme, po uvaření na špalíčky nakrájíme a citronovým máslem polijeme
- vhodíme do žejdlíka vařící smetany, kafe v zrnkách a vanilku, se žloutky spojíme a do formy nalejeme
- na preclíky těsto zaděláme, přetlučeným anýzem je ovoníme, dozlatova upečeme

 

Slavnostní tabule:

  • Silná hovězí polívka s račími knedlíčky
  • Telecí roládky se smržemi, máslová zemčata se šnitlinkem
  • Pošírovaná štika s citronovým máslem, kořenovou zeleninou a řeřichovým salátkem
  • Kafový krém s čerstvou vanilkou
  • Křehké preclíčky s anýzem

Papírových pytlíčků dostatek nakoupíme, preclíčky si do nich vložíte a na ochutnání domů svým nejbližším přinesete.

 

Každý jiný způsob vaření má a každému stejná potrava k chuti nepřijde. Připomínáme jen ještě toliko, že čistota, pořádek a dobré vyhovění každé, i maličké věci v kuchyni základ celého umění kuchařského jest. :-)

 

RETTIGOVÁ, Magdalena Dobromila. Domácí kuchařka. Vydání třetí. V Praze: Ikar, 2016. ISBN 978-80-249-3056-5.