Naši lektoři

Le Thi Tra Mi & Le Thu Hang

 

Jak u vás vznikla láska k vaření?
T: Upřímně, do svých zhruba 11 let jsem se bohužel příliš nezajímala o vietnamskou kuchyni a ani o vaření obecně. Bylo mi v podstatě jedno, co jím, hlavně abych zahnala hlad. Zlom přišel, když začali být rodiče často mimo domov skrz služební cesty a já se musela postarat sama o sebe a babičku. Tehdy jsem dokázala (kromě uvaření rýže a přípravy omelety) připravit snad jediné české jídlo, a to obyčejnou brkaši s řízkem a okurkou :-). Zhruba od svých 18 let jsem se začala s velkým zápalem zajímat o zdravé stravování, pečení a sbírání receptů.

H: Láska k vaření u mě začala vznikat, když mě před pár lety mamka zasvětila do každodenního vaření. Našla jsem v tom zalíbení. Vaření mě uklidňuje a stalo se mým koníčkem. Moje maminka našla vášeň k vaření už od malička. Přestože vyrůstala v chudobě, vyprávěla mi, že měli velmi málo jídla, ze kterého se naučila dělat zázraky. Miluje vaření a ve Vietnamu je téměř skoro povinnost, aby žena uměla skvěle vařit, hlavně pro rodinu.

 


Co nejraději připravujete z vietnamské kuchyně?
T: Asi se obě shodneme na vynikajícím pokrmu zvaném bánh goi. V překladu goi znamená polštář, při smažení se totiž nafoukne jako polštářek. Velmi ráda ještě připravuji variace polévek z rýžových nudlí, například s rybím či kalamárovým karbanátkem.

H: Poprvé jsem bánh goi dělala ve dvanácti letech s babičkou ve Vietnamu. Je s tím trochu více práce, ale mám raději pracnější jídla.

 

Jak zdokonalujete své kuchařské umění?
T: Kromě každodenního vaření doma a brigády v restauraci, kdy často koukám kuchařům pod nůž či vařečku :-), si ráda rozšiřuji své kulinářské dovednosti prostřednictvím čtením různých foodblogů (můj nejoblíbenější food blog The Ravenous Couple) a sledováním Youtube tutorialů (Helen’s Recipe). Dále se zúčastňuji různých kurzů vaření, a nebo když v někde ochutnám výtečné jídlo, ráda se doptávám na jeho složení a recepturu.

H: Snažím se vařit, jak často mohu. Hledám inspiraci a učím se od jiných kuchařů, z kuchařek i z videí na internetu. Také jsem se učila ze zkušeností z akcí, jako jsou např. Majáles, Animefest a Street food rocks. Zde jsme s partou přátel zajišťovali občerstvení.

 

Co byste rády, aby naši hosté o vás věděli?
T: Že jsem hodně vysmátá holka, mám ráda srandu a mým přáním je, abyste se naučili naše tradiční vietnamská jídla zábavnou formou a odcházeli s pocitem příjemně stráveného času.
H: Sice ráda vařím, ale ještě raději peču. Miluji sladká jídla a přípravu různých dezertů.

 

Kde vás v Brně najdeme?
T. a H: Obě jsme studentky brněnského VUT. O víkendu nás můžete zastihnout v restauraci Akomi v Olympii. A samozřejmě nás najdete na kurzu vaření vietnamské kuchyně v té nej škole vaření v Brně :-)!

Co milujete na vietnamské kuchyni?
T: Osobně na vietnamské kuchyni miluji především její lehkost, rozmanitost (už jen například kolik pokrmů se dá připravit z rýže či rýžové mouky), vůni bylinek a koření. Neexistuje pro mě lepší životabudič v chladných dnech než miska pořádně poctivé polévky pho zalitá voňavým vývarem s bylinkami.

H: Vietnamská kuchyně se hodně odlišuje od zdejší kuchyně. Dle mého názoru je více pestřejší. Pokrmy obsahují mnohem více zeleniny a jsou chuťově výraznější.

 

Co milujete na české kuchyni?
T: Česká kuchyně si mě získala svými tradičními a poctivými pokrmy. Neodolám svatomartinské huse, polévce s játrovými knedlíčky nebo svatebním koláčkům :-).

H: Mezi má nejoblíbenější česká jídla bezesporu patří bramborový salát, plněné bramborové knedlíky se zelím nebo čočka na kyselo. Moje maminka ochutnala českou kuchyni poprvé po dvacítce, když sem tehdy přiletěla za studií. Všechno pro ni zde bylo nové a neobvyklé. Hodně Vietnamců má doposud s českou kuchyní problémy (intolerance mléčných výrobků), ale mé mamince zachutnala. Občas nám na večeři uvaří české jídlo, jako jsou například řízky, bramborový salát, bramborovou kaši a filé, nebo dokonce i vepřo knedlo zelo. Bere to jako "líné a jednoduché" vaření :-).

 

Jsme rády, že jste dočetli až sem a moc se na vás těšíme na kurzu vaření v Kulineru. Strávíte s námi fajn podvečer a navíc si odnesete spoustu informací o vietnamské gastronomii.

Další kurzy lektora

Vyberte lektora:

Nenašli jste pro vás vhodný kurz? Napište nám.

Není žádný kurz.

Kontakt


Kuliner Gastrocentrum s.r.o.
Bohunická cesta 727/15
664 48 Moravany


T: +420 734 620 220
E: info@kulinerplus.cz
www.kulinerplus.cz


IČ: 04108213
DIČ: CZ04108213

Přemýšlíte, jak se od nás dostanete?
Využít můžete Drink & Drive Taxi: +420 608 717 141
Karta s 10 % slevou je volně k dispozici na recepci.

Partneři:
DobrokarEldoradoKafeservisGallery BetaUnišekUnišek plusUnišek a FKSPCadhocSodexoBenefityDejme dětem šancititanoTojiroLucie PrůšováKulinářské uměníinGastroGorenjeGastroPlusKudy z nudyGastroTV


Sociální sítě
Created by Shot Creative