Naši lektoři

Eduardo Castrillón

 

Jak to vše začalo?
První neformální zkušenosti s prací v restauracích jsem nasbíral ve svém rodném městě Medellínu v Kolumbii, až teprve v roce 2011, kdy jsem se ocitl v Limě, Peru, jsem začal svá gastronomická studia. Jednou z mých motivací pro studium v Peru bylo i to, že peruánská kuchyně využívá velké množství tradičních jihoamerických plodin, rozmanité druhy brambor a jim příbuzných druhů, či různé odrůdy chilli papriček, které z kolumbijského jídelníčku v dnešní době už prakticky vymizely - pěstují a používají je jen domorodí obyvatelé, kteří v Kolumbii (narozdíl od Peru) představují v celkové populaci národnostní menšinu.


Kde jste studoval a proč jste si vybral právě tyto školy?
Le Cordon Bleu je nejprestižnější gastronomická škola v Latinské Americe, a Peru je dnes novou gastronomickou destinací vyhledávanou turisty z celého světa - nabízející širokou škálu možností díky tomu, jak rozmanitá je samotná země - masiv And odděluje oblast pralesů od rozsáhlých pouští, které se rozprostírají podél pobřeží Pacifiku, a všude se potkáte s jinými surovinami a odlišným přístupem k vaření. Navíc Peru zažilo koncem 19. století velký příliv čínských migrantů, který také významným způsobem ovlivnil místní, už tak pozoruhodnou, kuchyni.

Co byste rád, aby o vás hosté věděli?
Kuchyně je zrcadlem každého národa… a mým největším přáním a zároveň potěšením je moci účastníkům kurzů zprostředkovat malý výlet po kuchyních Latinské Ameriky - má zkušenost je to nejcennější, o co se mohu podělit.

O jaké kuchařské úspěchy se s námi chcete podělit?
Tím je nepochybně čas, který jsem strávil jako stážista v restauraci Central v Limě, která byla roku 2014 zvolena v prestižním žebříčku britského časopisu Restaurant nejlepší restaurací Latinské Ameriky a čtvrté nejlepší restaurace na světě - její šéfkuchař Virgilio Martinez byl letos dokonce zvolen jako nejlepší na světě (Chef Choice Award 2017).

Co rád jíte?
Mé oblíbené jídlo je grilovaná chobotnice s olivovou omáčkou… ale to je na jiné povídání.

Co rád vaříte?
Fascinuje mě moře - množství variací na ceviche (ryba připravovaná za studena marinováním v citronové šťávě), které existuje podél pobřeží Tichého oceánu, vývary z mořských plodů a jejich úpravy s rýží.

Jaká je vaše nejoblíbenější kuchyně a proč?
Mám rád španělskou a portugalskou kuchyni, ale nejvíc mě fascinuje ta francouzská. Takové foie gras, to je ukázka důmyslnosti, vyspělé technologie a elegance.

Jak vám chutná česká kuchyně a které jídlo máte nejraději?
Chleba! Lidstvo započalo svůj kulinářský rozvoj s objevem chleba, a musím říct, že právě pečivo je to, co mě na České republice nejpříjemněji překvapilo - chleba s křupavou kůrkou a jemnou měkkou střídou, navíc v tolika možných obměnách - s využitím různých zrn, s kmínem, s cibulí nebo dokonce s podmáslím, to je úžasné! Omáčky a pomalu dušená masa jsou zase tím, co mi připomíná domov.

Jak se vám pracuje v českých profesionálních kuchyních a kde jste pracoval?
Když se v kuchyni objeví nový kuchař z cizí země, je přirozené, že vzbuzuje zvědavost, a s tím jsem se také setkal v místních kuchyních, ostatní se ptají na mou zemi, na recepty - je to velmi pozitivní profesionální zvědavost. Setkal jsem se tu s přívětivými kolegy, ochotnými sdílet se mnou své postupy a recepty. Většinu času, co jsem tady - dva a půl roku - jsem vedl kuchařské kurzy, nějakou dobu jsem také pracoval pro Bistro Rustical, kde jsem byl obzvlášť vlídně přijat, a také v restauraci Rynk na Zelném Trhu.

Co rád děláte, když zrovna nevaříte?
Má druhá specializace, které jsem se věnoval při studiu na Le Cordon Bleu, je sommeliérství, svět neméně fascinující. Občas si jdu zaběhat, volný čas vždy rád vyplním návštěvou kina a poslechem hudby, a další mou oblíbenou povinností je také neustálé vzdělávání se a sledování novinek v oblasti mých profesí.

 

Další kurzy lektora

Vyberte lektora:

Nenašli jste pro vás vhodný kurz? Napište nám.

Není žádný kurz.

Kontakt


Kuliner Gastrocentrum s.r.o.
Bohunická cesta 727/15
664 48 Moravany


T: +420 734 620 220
E: info@kulinerplus.cz
www.kulinerplus.cz


IČ: 04108213
DIČ: CZ04108213

Přemýšlíte, jak se od nás dostanete?
Využít můžete Drink & Drive Taxi: +420 608 717 141
Karta s 10 % slevou je volně k dispozici na recepci.

Partneři:
DobrokarEldoradoKafeservisGallery BetaUnišekUnišek plusUnišek a FKSPCadhocSodexoBenefityDejme dětem šancititanoTojiroLucie PrůšováKulinářské uměníinGastroGorenjeGastroPlusKudy z nudyGastroTV


Sociální sítě
Created by Shot Creative