Detail kurzu

Jan Rimpler
Kuchyně M. D. Rettigové

1.2.2018, čtvrtek 16:30 - 20:30, volný
Místo konání: Kuliner plus - kurzy vaření v Brně,
Bohunická cesta 727/15, 664 48 Moravany
Cena: 2900 Kč

Objednat kurz Objednat poukaz

Krásných 233 let uplyne 31. ledna 2018 od narození Magdaleny Dobromily Rettigové. Zanechala pro nás poklady - recepty vydané ve svých domácích kuchařkách, které byly ve své době velmi nadčasové a žádané. Používala surovin k dostání v malých městech a na vesnicích a jako zkušená hospodyně radila mladším děvčatům v péči o domácnost.

 

M. D. Rettigová říkávala: „Rozličně připravená potrava s chutí se zažije a k duhu jde a vám domácí spokojenosti i život déle zachová.“

 

Volili jsme věci takové, které se mezi lahůdky počítají, protože se při vaření v zdokonalování pokračuje, a i tedy zde móda leccos nového požaduje.

 

Předepsané věci připravování jídel:
- k hovězímu masu se dává, aby polívka chutnější byla, rozličná zelenina, totiž celer, petružel, pór, cibule a rozličné bylinky
- opatrná kuchařka musí hledět každý kouštínek na vývar užitečně použít, a zvláště o to se snažit, aby byla dobrá polívka, neb z dobré polívky se obyčejně na celý oběd soudívá
- na knedlíčky v dobrém mléku namočíme žemličky, dohromady s račím masem a ostatním promícháme a zavaříme
- předně dle možnosti se vyhýbáme vaření telecího masa, neb vždy chutnější jest, když se dusí nebo peče
- zavité telecí řízky se dají na kuthánek, nakrájejí se čerstvé smrže, zelenina a vše se nechá vysmahnout; z výpeku a zeleniny omáčku dohotovíme
- několik zemčat necháme vařit, přidáme čtyři loty másla a šnitlink
- oškrabeme, přemejeme štiku, osolíme a v nízké teplotě ve vodě s vínem a kořením uvaříme, po uvaření na špalíčky nakrájíme a citronovým máslem polijeme
- vhodíme do žejdlíka vařící smetany, kafe v zrnkách a vanilku, se žloutky spojíme a do formy nalejeme
- na preclíky těsto zaděláme, přetlučeným anýzem je ovoníme, dozlatova upečeme

 

Slavnostní tabule:

Papírových pytlíčků dostatek nakoupíme, preclíčky si do nich vložíte a na ochutnání domů svým nejbližším přinesete.

 

Každý jiný způsob vaření má a každému stejná potrava k chuti nepřijde. Připomínáme jen ještě toliko, že čistota, pořádek a dobré vyhovění každé, i maličké věci v kuchyni základ celého umění kuchařského jest. :-)

 

RETTIGOVÁ, Magdalena Dobromila. Domácí kuchařka. Vydání třetí. V Praze: Ikar, 2016. ISBN 978-80-249-3056-5.

 

 

Jak prožijete čas s námi?

Dobrá nálada a nadšení je klíčem k chutnému vaření.

Prosíme vás o příchod 20 - 30 minut před stanoveným začátkem kurzu. Žijeme vařením! Těšíme se, váš Kuliner Tým

Další kurzy lektora

Vyberte lektora:

Nenašli jste pro vás vhodný kurz? Napište nám.

5 SKVĚLÝCH FITNESS OBĚDŮ 23.1.2018
úterý 16:30
5 SKVĚLÝCH FITNESS OBĚDŮ Lektor:
Jan Rimpler
obsazený Detail kurzu Objednat kurz
5 SKVĚLÝCH FITNESS OBĚDŮ - poslední tři místa k objednání na emailu info@kulinerplus.cz 24.1.2018
středa 16:30
5 SKVĚLÝCH FITNESS OBĚDŮ - poslední tři místa k objednání na emailu info@kulinerplus.cz Lektor:
Jan Rimpler
obsazený Detail kurzu Objednat kurz
Kuchyně M. D. Rettigové 1.2.2018
čtvrtek 16:30
Kuchyně M. D. Rettigové Lektor:
Jan Rimpler
volný Detail kurzu Objednat kurz

Kontakt


Kuliner Gastrocentrum s.r.o.
Bohunická cesta 727/15
664 48 Moravany


T: +420 734 620 220
E: info@kulinerplus.cz
www.kulinerplus.cz


IČ: 04108213
DIČ: CZ04108213

Přemýšlíte, jak se od nás dostanete?
Využít můžete Drink & Drive Taxi: +420 608 717 141
Karta s 10 % slevou je volně k dispozici na recepci.

Partneři:
DobrokarEldoradoKafeservisGallery BetaUnišekUnišek plusUnišek a FKSPCadhocSodexoBenefityDejme dětem šancititanoTojiroLucie PrůšováKulinářské uměníinGastroGorenjeGastroPlusKudy z nudyGastroTV


Sociální sítě
Created by Shot Creative